5 dolog amit nem tudtál az őssejtekről

ossejt

 

Ma már szinte mindenki hallott az őssejtekről, és csodálatos hatásukról, viszont sokunknak csak motoszkál valami a fejében a köldökzsínórról, beültetésekről és gyógyulásokról.

Most ebben szeretnék segíteni, és kicsit letisztázni hogy mi is ez, illetve milyen felhasználási módjai vannak.
Előre leszögezem, hogy nem vagyok orvos, és semmilyen kutatásban nem vettem részt. Egyszerűen csak szeretnék segíteni abban, hogy kicsit jobban megértsük hogy mik is azok az őssejtek.

Akkor kezdjünk is bele:

1. Mi is az az őssejt?

Őssejtnek hívjuk az olyan sejteket amelyek képesek önmaguk megújítására, illetve képesek átalakulni bizonyos funkciójú sejtekké, szövetekké. Így lényegében egy belső, javító rendszerként funkcionálnak.
Ezek a sejtek alkalmasak arra, hogy károsodott sejteket, szöveteket regeneráljanak és pótoljanak.
Az egyedülálló regeneratív képességek miatt az őssejtek új lehetőségeket kínálnak. Az őssejtek hosszú időn át képesek megosztani és megújítani magukat, ellentétben pl. az izomsejtekkel , a vérsejtekkel vagy az idegsejtekkel.

Ennek kétféle módja van:
1. A felnőtt őssejtek egyesülnek a befogadó szövettel  és átveszik annak a tulajdonságait így segítik elő a regenerációt.
2. Nem közvetlenül járulnak hozzá a regeneráláshoz, hanem stimulálják a belül lévő sejteket a javulásra.

     

2. Típusok

Totipotens őssejt: Totipotens sejtnek tekintjük a megtermékenyített petesejtet.
Pluripotens őssejt: Csökkent potenciával rendelkező őssejt, mely nem képes extraembrionális szövet(embrionális burok) létrehozására, de mindhárom csíralemez kialakítására és ivarsejtek képzésére is alkalmas. Ilyen az embrionális-őssejt.
Multipotens őssejt: Csökkent potenciával rendelkező őssejt, mely nem képes ivarsejt létrehozására, de bármely más sejttípus kifejlődhet belőle. Ilyenek a szervezet szöveti őssejtjei.
Unipotens őssejt: egyetlen sejttípust képes előállítani, de képes a megújulásra, ami megkülönbözteti a nem őssejt testi sejtektől (pl. izom-őssejtek).
forrás: wikipedia.org

3. Veszélyek

Az embrionális őssejteket a belső sejttömegből lehet bevinni és laboratóriumban tenyészteni. Úgy gondolják, hogy ezek a sejtek végül képesek lesznek súlyos betegségekkel és sérülésekkel ( például a gerincvelő sérüléseivel és cukorbetegséggel) rendelkező betegek kezelésére, illetve sok kutatás folyik az ilyen betegek őssejtterápiájának kifejlesztésére is. A kutatás célja, hogy az őssejteket a károsodás vagy betegség által károsodott sejtektől meg tudják különböztetni, majd a sérült szövetek helyett a páciensbe beültetni.

Ez a kutatás nagyon ellentmondásos és komoly biztonsági kérdésekkel is jár. Mivel az embrionális őssejtek pluripotensek, szinte bármilyen típusú sejtre oszthatók. Ha egyszer beinjekciózzák egy betegbe, akkor nem feltétlenül alakulnak ki a megfelelő sejtek, hanem tumor is keletkezhet, vagy további károkat okozhatnak a betegnek. Ezzel kapcsolatban a mai napig rengeteg kutatás folyik.

4. Felnőtt őssejtek

Néhány multipotens őssejt a legtöbb testszövetben jelen van a gyermekek és a felnőttek körében. Ezek az őssejtek differenciálódnak speciális szövetsejtekké, a sérült szövetek javítására és cseréjére. A csontvelőben is sokféle multipotens és még néhány pluripotens őssejt is található. A csontvelő őssejtek koncentrációja a legmagasabb a kisgyermekeknél, de ahogy idősödünk ez egyre csökken.A felnőtt őssejteket számos szervben és szövetben azonosították, köztük az agy, a csontvelő, a perifériás vér, az erek, a vázizom, a bőr, a fogak, a szív, a bél, a máj, a petefészekhám és a herék.

Jellemzően nagyon kicsi a felnőtt őssejtek száma az egyes szövetekben. Számos laboratóriumban a tudósok arra törekednek, hogy jobb módszereket találjanak arra, hogy nagy mennyiségű felnőtt őssejtet termeljenek a sejttenyészetben, és manipulálják őket specifikus sejttípusok létrehozására, hogy azok a sérülések vagy betegségek kezelésére felhasználhatóak legyenek.

5. Felhasználásuk

 • Köldökzsinórvér
  Ma már több cég is létrejött azért, hogy biztosítsa azt a szolgáltatás amely az őssejtek levételét, és évtized nagyságrendű időtartamban az őssejtek tárolását biztosítják.
  Ebben az esetben, ha a későbbiekben betegség alakul ki, akkor az egyén saját őssejtjei használhatók fel a műtéthez. A saját szervezetből származó szövetek révén jelentősen csökkenthető a kilökődési reakció, vagyis ily módon a transzplantáció jóval biztonságosabbá válik. Viszont! Hematológusok véleménye szerint, a saját őssejtek nem jelentik a legjobb megoldást, hiszen az a genetikai defektus, ami a például a leukémia megjelenéséhez vezetett, az ember többi sejtjében is jelen lehet. ( köldökzsinórból levett őssejtben is)
  –  Az orvostudomány folyamatosan fejlődik, így természetesen könnyen elképzelhető hogy 10 év múlva sokkal egyszerűbben, és szélesebb körben lesz felhasználható az elraktározott őssejt. –
 • Őssejt beültetés
  Az őssejt transzplantációnak 2 típusa van:
  – Saját sejtekből
  Ilyenkor a beteg saját őssejtjeit még a kezelés előtt (pl. gyógyszerezés/kemoterápia) gyűjtik össze a keringő vérből, és megtisztítják hogy ne maradjanak benne megfertőzött (pl. rákos) sejtek.
  Ennél az eljárásnál kisebb a kilökődés veszélye, viszont van rá esély hogy egyes beteg sejtek is megmaradnak.
  – Donortól származó sejtekből
  Ebben az esetben a sejteket a donor csontvelőjéből nyerik ki, és a páciens vénájába juttatják.
  Ennél a módszernél az őssejtek „tiszták”, viszont fenn áll a veszély, hogy a donor őssejteket nem fogadja be a szervezet, vagy az eredeti betegség is kiújulhat.
 • Egyszerű Őssejtterápia
  Ez egy mindenki számára elérhető terápia, amely biztosítja a szervezet számára nélkülözhetetlen 22 aminosavat, amik rendkívül fontosak a sejtek egészségéhez.Ebben az esetben nincs szükség semmilyen beavatkozásra, és a szervezet a saját, alvó (inaktív) őssejtjeit aktiválja újra. Így egy javító, regeneráló folyamat indul be ott, ahol a leginkább szükség van rá.
  Erről bővebben itt tudsz olvasni:

További Információ

Összegezve ez egy csodálatos dolog, az őssejtterápiák során gyakori, korábban gyógyíthatatlannak hitt betegségek kezelésére nyílik lehetőség.

További Információ

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.